Astăzi este o zi de mare bucurie pentru pasionații de evenimente astronomice! O eclipsă de Soare care a putut fi observată doar în faza ei parţială, mai ales în sud-estul României, a avut loc în această dimineață, în jurul orei 8.10 şi a atins punctul maxim la 8.30.
Fenomenul s-a încheiat la ora 9.00, anunţă Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”. Pentru ţara noastră, aceasta este o durată medie, de aproximativ 45 de minute.
Eclipsele de Soare parţiale sunt mai dese şi se produc atunci când Luna trece peste discul Soarelui, neacoperidu-l complet. Primele observaţii au fost făcute în urmă cu două milenii şi jumătate de babilonieni, apoi astronomul grec Ptolemeu a elaborat, către anul 150 al erei noastre, veritabile calcule.
Eclipsa nu trebuie privită cu ochiul liber!
„Nu ne uităm cu ochiul liber la eclipsă, pentru că putem orbi. Ne trebuie ochelari de eclipsă. Dacă nu, mai bine nu vedem eclipsa”, a explicat astronomul Adrian Şonka.
Soarele poate fi privit, în siguranţă, folosind un filtru de sudură verde. Privind Soarele din cinci în cinci minute putem vedea cum marginea Lunii va atinge discul acestuia.
Gradul în care Soarele va fi acoperit de Lună diferă în funcţie de locul din care se vede eclipsa, fiind mai mare în sud-estul ţării şi mai scăzut în nord-vest. Cel mai intens grad este prevăzut pentru Constanţa (6,4%), Brăila (4,8%), Galaţi (4,6%) şi Bucureşti (4,6%).
Eclipsă inelară de soare
O eclipsă inelară de Soare se produce atunci când lungimea axei conului de umbră al Lunii este mai mică decât distanţa Pământ-Lună, vârful conului de umbră fiind situat între două corpuri. Pentru punctele terestre aflate în domeniul delimitat de prelungirea conului de umbră, va avea loc o eclipsă inelară de Soare, din aceste puncte fiind vizibil un inel periferic al Soarelui sub forma unui „inel de foc”. Soarele şi Luna sunt aliniate perfect cu Pământul, diametrul aparent al Lunii este mai mic decât al Soarelui, relatează digi24.ro.
Luna fiind destul de departe de Pământ în această zi, nu va putea obtura întreaga lumină a Soarelui trimisă spre pământ. Din Soare se va vedea doar marginea în formă de „inel de foc” ce înconjoară Luna întunecată.
O eclipsă de Soare se produce întotdeauna la faza de Lună Nouă. Eclipsele de Soare pot fi de trei tipuri: parţiale, inelare şi totale. O eclipsă totală se produce la fiecare 40 de ani, vizibilă din aceeaşi regiune de pe pământ.